Bebek oto koltuğu, araç güvenliğini oluşturan ekipmanlar arasında yer almaktadır. Genel olarak büyük önem taşıyan bu koltuklar, küçük çocukların otomobil içerisinde seyahat ederken can güvenliklerini sağlamaktadır. Ergonomik tasarıma sahip olan bebek oto koltuğu, istenilen ebatlarda ve modelde tercih edilebilmektedir. 10 yıldan fazla süredir otomobillerde aktif olarak kullanılan bu ekipmanlar, son yıllardan itibaren artık zorunluluk haline gelmiştir.
İsofix olarak bilinen ve uluslararası standartlara sahip olan bebek oto koltuğu, araçlara kolaylıkla takılabilmekte ve aynı şekilde sökülebilmektedir. Bunun yanı sıra ürün seçiminde diğer standartlara sahip modeller de tercih edilebilmektedir. Örneğin Avrupa Birliği güvenlik standartlarına uyum gösteren ECE R 44/04 göstergelerine sahip ürünler oldukça güvenilir bir kullanım sunmaktadır. Yine aynı şekilde I-Size (UN R 129) kodlu ürünler de gelişmiş boyun ve baş koruması gibi ek güvenlikler sağlamaktadır.
2006 senesinden beri yeni üretilen araçlarda standart olarak gelen İsofix, Avrupa’daki otomobillerin yaklaşık yüzde 60’ında bulunmaktadır. İlk sistemlerde 2 sabitleme bölümü bulunan bu standartlarda güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla yeni ve üçüncü bir nokta da eklenmiştir.
Geleneksel bebek oto koltuklarında emniyet kemeri montajları, bazı üretim hatalarıyla birlikte gelebilmektedir. Bunların önüne geçebilmek amacıyla uygulanan İsofix yöntemi, montajlardaki hata payı oranını yaklaşık yüzde 8’e kadar indirmiştir. Olası kaza durumunda bebeklerin üzerine gelebilecek olan baskının minimuma indirilmesi, hızlı takıp çıkarılabilme özelliği ve güvenlik testlerinden tam puan alması bu standartların kullanılmasını mantıklı kılmaktadır. 150 santimetre boyundan ve 36 kilodan düşük bebeklerin veya çocukların bu koltukları kullanması trafik kuralları gereğince zorunlu kılınmıştır. Eğer araç içerisinde bu standartlarda bir çocuk veya bebek bulunuyorsa, ilgili koltuğun yer almaması durumunda sürücülere idari para cezası uygulanmaktadır.
Bebek Oto Koltuğu Seçiminde Nelere Dikkat Edilir?
Bebek oto koltuğu, miniklerin can güvenliğini sağlamakla kalmayıp aynı zamanda konforlu bir seyahat deneyimi yaşamalarına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda aileler, bebekleriyle birlikte yolculuk yapabilmek için birbirinden farklı renk ve modelde satışa sunulan oto koltuklarını tercih etmektedir. Bebek oto koltuğu, çarpışma esnasında çocukların yaşamını tehlikeye atılmaması amacıyla tasarlanmış olup, kaza sırasında darbeyi vücudun daha güçlü bölgelerine yaymaktadır. Bunun için bebek oto koltuğu seçiminde olabildiğince güvenlik açısından standartları yüksek ürünler seçilmelidir. Fakat bu noktada dikkatli olunması gereken birkaç küçük detay bulunmaktadır. Bebek oto koltuğu, üretiminde kullanılan teknolojiden, sahip olduğu materyallere kadar farklılık göstermektedir. Aynı zamanda bebeğin kilosuna göre de değişebilen koltuklar için detaylıca araştırma yapılması gerekmektedir.
Piyasada satışa sunulan bebek oto koltukları, genellikle 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar, bebeğin kilosuna ve yaşına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda Grup 0 olarak nitelendirilen ürünler 10 kilogram ağırlığına kadar olan bebekler için geçerli olmaktadır. Grup 0+ olarak ifade edilenler ise 13 kilograma kadar olan bebeklere uygun olmaktadır. Grup 1 9 ile 18 kg, Grup 3 ise 22 ile 36 kg ağırlığına kadar olan bebekler için uygun görülmektedir. Bunun yanı sıra ürün seçiminde mutlaka darbe emici yan bariyerlerin olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda ek boyun korumalığı olan ve alevden etkilenmeyen koltuklar, bebeklerin can sağlığı için büyük önem arz etmektedir.
Bebek Oto Koltuğu Arabaya Nasıl Bağlanır?
Bebek oto koltuğunun kendisi kadar arabaya nasıl bağlandığı konusu da aynı şekilde hayati derecede önem taşımaktadır. Bebek oto koltuğunu arabaya sabitlemek için uluslararası standartlara sahip olan isofix sistemi tercih edilmelidir. İlk etapta ürün, aracın arka koltuğuna dikkatli bir şekilde yerleştirilmelidir. Bundan sonra koltuğun arka tarafındaki çubuklar, isofix kancalarına takılmalıdır. Bağlantıların tam olarak düzgün yapılıp yapılmadığı ile ilgili mutlaka son kontroller gerçekleştirilmelidir.
Alternatif olarak bebek oto koltuğu, emniyet kemeri aracılığı ile de sabitlenebilmektedir. Emniyet kemerini, koltuğun arkasındaki klipslerden geçirmek suretiyle ürün araca güvenli bir şekilde yerleştirilebilmektedir. Bebek oto koltuğunu araca takarken sorun yaşayanlar, mutlaka alanında uzman birinden destek almalı veya kullanma kılavuzundaki talimatları yeniden gözden geçirmelidir. Tam olarak yerine oturmayan bebek oto koltukları, aracın viraj alması sonucunda yerinden fırlayabilmekte ve çocukların hayatını tehlikeye atabilmektedir.
Bebek Oto Koltuğunu Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bebek oto koltukları, genellikle çok fazla kir tutmayan ve minikleri terletmeyen özel materyallerden üretilmektedir. Ancak çocuğun veya bebeğin bu ürünü güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilmesi için koltukların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Bebek oto koltuklarını temizlerken şu adımlar izlenmelidir;
İlk etapta bebek oto koltuğu, sabitlendiği yerden dikkatlice sökülmeli ve altında kalan bölge süpürgeyle detaylı bir şekilde süpürülmelidir. Daha sonra koltuk, kılıfından çıkarılarak kullanma kılavuzunda gösterildiği talimatlara uygun şekilde yıkanmalıdır. Yıkama işlemine alternatif olarak koltuk, dezenfektan yardımıyla da temizlenebilmektedir. Temizleme işlemini bitirmeden önce mutlaka koltuğun bağlantı noktaları da sabunlu bez yardımıyla detaylı bir şekilde silinmelidir. Bebek oto koltuğunun daha güvenli ve daha uzun süre kullanılabilmesi için bu süreç belirli periyotlarla tekrarlanmalıdır.