Kriko, en basit tabirle insan tarafından taşınması güç olan yükleri kaldırmak amacıyla tercih edilen bir alet olarak tanımlanmaktadır. Krikolar, kullanım alanlarına göre değişiklik göstermekle birlikte en yaygın olarak araçlar üzerinde tercih edilmektedir. Bu ürünlere ise araç krikosu adı verilmektedir. Özellikle araçların lastiklerini değiştirmek amacıyla sürücülerin sıklıkla başvurduğu krikolar, ihtiyaç duyulan anlarda kişiyi büyük yükten kurtarmaktadır. Oldukça basit bir sistemle çalışan araç krikoları ile birlikte tonlarca ağırlıktaki otomobiller gayet rahat bir şekilde kaldırılabilmektedir.
Küçük olmasının yanı sıra kullanışlılığıyla ön plana çıkan araç krikoları, bu nedenle her otomobilin bagajına kolaylıkla sığmaktadır. Aynı zamanda her araçta bulunması şart olan bu aletler, hiç beklenmedik anda ortaya çıkan problemlerin çözümünde büyük önem arz etmektedir. Araç krikolarının yanı sıra başka alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan birçok alet bulunmaktadır. Elektrikli, hidrolik veya vidalı krikolar olarak bilinen bu aletler, sahip olduğu özelliklere ve kullanıldığı sektörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu anlamda araç krikosu seçimini sürücünün tercihleri belirlemektedir. Hangi kriko kişiye kullanım açısından daha güvenilir ve kolay geliyorsa o ürün tercih edilebilmektedir.
Araç Krikosu Çeşitleri Nelerdir?
Araç krikoları, kullanım kolaylıklarına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Kaldırabilecekleri yükün ağırlıklarına göre de değişiklik gösteren krikolar, manuel olarak kullanılabildikleri gibi farklı sistemlere de sahip olabilmektedir.
· Vidalı krikolar: Silindir yardımı ile çalışan bu aletlerin kaldırma kapasiteleri ortalama 1 ton şeklinde olmaktadır. Küçük çaplı silindire sahip olan vidalı krikolar, çok az miktarda kuvvet uygulayarak kolay bir şekilde çalışabilmektedir.
· Araç krikosu: Her otomobilin bagajında bulunan klasik kriko çeşididir. Dişli bir çubuk özelliğine sahip olan bu alet, kolun her çevrilmesinde bir çubuk diş mesafesi ağırlığında kuvvet uygulamaktadır. Ortalama 25 tona kadar ağırlıkları kolaylıkla taşıyabilmektedir.
· Hidrolik kriko: Basıncın sıvı yoluyla iletildiği kriko çeşidi olarak öne çıkan bu alet, kullanım kolaylığı bakımından büyük avantaj sağlamaktadır. Bu kriko, yükü hareket ettirebilmek için suyun yarattığı basınçtan faydalanmaktadır.
· Elektrikli kriko: Yükün kaldırılabilmesi için elektrik gücünden faydalanılan kriko çeşitlerinden biridir. Aracın çakmaklık bölümünden alınan güçle kısa süre içerisinde yükü kaldırabilen bu alet, farklı boy ve ebatlarda satışa sunulmaktadır.
Araç Krikosunun Çalışma Prensibi Nedir?
Araç krikoları, oldukça temel bir prensibe bağlı olarak çalışmaktadır. Makine mantığı ile birlikte tasarlanmış olan bu aletler, doğru ve uygun şekilde kullanıldıklarında büyük yükleri kolaylıkla taşıyabilmektedir. Bunun için mutlaka destek noktası gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Fizik kuralları kapsamında yaygın olarak bilinen Pascal Prensibi, bu aletlerin çalışma mantığını ortaya koymaktadır. Düz bir konumda bulunan arabayı kaldırabilmek için aracın destek noktasının belirlenmesi gerekmektedir. Belirlenen destek noktasına yerleştirilen kriko, kolun çevrilmesiyle birlikte saniyeler içerisinde aracı yukarı kaldırabilmektedir.
Hidrolik krikoların içerisinde, sadece tek yönde sıvı ileten vanalarla beraber pistonlar bulunmaktadır. Kolun hareket ettirilmesiyle beraber pistondaki basınç, sıvı aracılığı ile diğerine aktarılmaktadır. Böylece aracın kaldırılması için gereken kuvvet sağlanmış olmaktadır. Özetle her krikonun çalışma prensibi, temelde aynı noktada buluşmaktadır.
Araç Krikosunu Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Araç krikosu, her sürücü tarafından mutlaka bilinmesi ve ihtiyaç duyulması halinde kullanılması gereken bir alettir. Bu kapsamda bilinmesi gereken belli başlı kurallar bulunmaktadır. Araç lastiğinin ne zaman patlayacağı belli olmadığı için kriko kullanımını bilmek, sürücüleri olası olumsuzluklara karşı etkin kılabilmektedir. Araç krikosu kullanımı ve lastiğin değiştirilmesini kapsayan süreçte dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanmaktadır;
· İlk olarak kriko, aracın altına yerleştirilmeden önce zeminin düz olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer aracın düz bir zeminde konumlandırılması sağlanamıyorsa takozlar ile birlikte bu durum kontrol altına alınmalıdır.
· İkinci etapta aracın denge merkezi bulunmalıdır. Krikonun aracın denge merkezine yerleştirilmediği durumlarda istenmeyen durumlar meydana gelebilmektedir. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olunmayan durumlarda krikonun kullanma kılavuzundaki detaylardan faydalanılabilmektedir. Aracın denge merkezi, iki lastiğin tam eşit mesafede buluştuğu noktayı ifade etmektedir.
· Denge noktası bulunduktan sonra kriko buraya yerleştirilmelidir. Hemen sonrasında krikonun kolu çevrilmeli ve araç istenilen yüksekliğe ulaşana kadar bu süreç devam ettirilmelidir. Gerekli yüksekliğe ulaşıldıktan sonra lastik değiştirme sürecine geçiş yapılmalıdır.
Araç Krikosunu Kullanmak Güvenli midir?
Araç krikoları, uygun yerde ve zamanda kullanıldıklarında son derece güvenli ürünler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin güvenilir olup olmadıklarının, tamamen krikoyu kullanan kişi ile ilgili olduğu unutulmamalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise kriko markasının güvenilir bir markaya sahip olup olmamasıdır. Genel olarak araç krikoları, güvenilir ve ergonomik şekilde tasarlanmış olsalar da bazı durumlarda bu özellikler daha kısa ömürlü olabilmektedir. Krikonun kullanım açısından verimliliğini artırabilmek için mutlaka güvenilir markaların tercih edilmesi büyük önem taşımaktadır. Araç krikosunu satın almadan önce kısa bir araştırma yapmak, sürecin güvenliği açısından önemlidir. Gerek internet üzerinden gerekse satış bayilerinden yapılabilen araştırmalar sonucunda en uzun ömürlü ve kullanım açısından güvenli krikolar tercih edilebilmektedir.