Trafikte seyir esnasında sürücülerin en çok karşı karşıya kaldığı olumsuzlar arasında gösterilen cam buğulanması, birçok yöntem ile birlikte kısa sürede çözülebilmektedir. Hemen hemen her sürücünün başına gelen bu durum, kişinin can sağlığını tehlikeye atabileceği gibi aynı zamanda trafikteki diğer araçlar için de tehlike yaratmaktadır. Seyir halinde meydana gelebileceği gibi aracın sabit durduğu zamanlarda da görülebilen cam buğulanmaları için çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Araç cam buğulanması durumu, diğer mevsimlere nazaran en çok kış aylarında görülmektedir. Görüş mesafesini kısaltarak sürücünün kaza yapabilmesi için uygun zemini hazırlayan bu durum özellikle zorlu yollarda çok tehlikeli olabilmektedir. Buna bağlı olarak da trafik kazaları artmakta ve her yıl birçok sürücü hayatını kaybedebilmektedir. Araç cam buğulanmasının nasıl önleneceği hakkında detaylı bilgi vermeden önce bu duruma zemin hazırlayan çeşitli faktörlerden bahsetmek daha doğru olacaktır. Soruna neden olan detayların bilinmesinden sonra yapılacak işlemler hakkında bilgi almak, sürücünün daha bilinçli olmasını sağlayacaktır.
Araçta Cam Buğulanması Neden Olur?
Otomobillerde sıklıkla görülen cam buğulanması, oldukça basit bir nedenden dolayı meydana gelmektedir. Araç buğulanması, içerideki ve dışarıdaki sıcaklık arasında oluşan farktan dolayı yaşanmaktadır. Özellikle soğuk havalarda bu durumun yaşanmasındaki gerekçe de bunu ispatlar niteliktedir. Nem faktörünün önem taşıdığı bu durum, içerideki havanın dışarıdakine göre daha sıcak ve nemli olduğu anlarda meydana gelmektedir. Soğuk havalarda dışarıdaki bağıl nem azalmaktadır. Aracın içerisindeki nemin artması ile birlikte camların buğulanmaması için hiçbir neden bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra araç içerisindeki yolcuların devamlı nefes alıp vermeleri, yağıştan ıslanan kıyafetlerin içerde nem oluşturması gibi faktörler de bu durumu etkilemektedir. Bu durumlar sadece kış aylarında değil her dönemde görülebilen serin havalarda görülebilmektedir. Araçta meydana gelen cam buğulanmalarının önüne geçebilmek için birtakım yöntemler gayet pratik bir şekilde uygulanabilmektedir.
Araç Cam Buğulanmalarını Önleme Teknikleri Nelerdir?
Araç içerisindeki camların buğulanmasından dolayı düşen görüş mesafesi, yolculuğun son derece tehlikeli geçebilmesine neden olabilmektedir. Bu bağlamda birçok teknik uygulanabilmekte olup, her sürücünün bu yöntemler hakkında bilgi sahibi olması tavsiye edilmektedir.
Araç içerisindeki camın buğulanmaması için dikkat edilmesi gereken en temel faktör, içerideki havayı kuru tutmaktadır. Kuru hava, nemi yok ederek buğulanmayı ortadan kaldırmaktadır. Bu sebeple sürücüler ilk etapta klimayı açarak havanın hızlı bir şekilde kurutulmasını sağlamaktadır. Özellikle klimanın gözlerini ön cama doğru verdikten sonra buğulanmanın saniyeler içerisinde yok olduğu görülebilmektedir. Diğer bir alternatif ise camları açmaktır. Cam açıldığı zaman içerideki ve dışarıdaki hava sıcaklığı eşitlenerek buğulanma sorununun ortadan kaldırılmasına etki etmektedir. Eğer bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda aşağıda sıralanan alternatif çözüm önerilerine geçiş yapılmalıdır;
· Klima ayarı: Araçların günümüzde artık standart olarak sahip olduğu klimalar, cam buğulanmasına karşı alınabilecek en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Klimalarda genellikle açık olan iç döngü modu, camların buharlaşmasına etki edebilmektedir. Araç içerisindeki havanın sirkülasyonunu sağlayan bu mod açık olduğu zaman mevcut hava, devamlı olarak devridaim yapmaktadır. Böylelikle dışarıdan hava girmesi imkânsız hale gelmektedir. İçerideki mevcut nem seviyesi arttıkça camdaki buğulanma da aynı şekilde artmaktadır. İç döngü modunun kapalı olması durumunda araca dışarıdan gelebilecek hava akımlarına izin verilmelidir. Böylece kısa sürede cam buğulanmalarının önüne geçilebilmektedir.
· Sprey: Piyasada kolaylıkla bulunabilen cam buğulanmasını önleyen spreyler, saniyeler içerisinde sürücülere çözüm sunmaktadır. Hatta yaklaşık 5-6 günlük buğulanma karşıtı etki gösteren bu ürünler, kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Cama geniş şekilde yayarak sıkılması gereken ürün, bez yardımıyla silinerek kurutulmalıdır.
· Tıraş jeli: Sprey ürününe alternatif olarak kullanılabilen bu yöntemde, günlük sakal tıraşlarında kullanılan kozmetik ürünleri tercih edilebilmektedir. Oldukça geleneksel bir yöntem olan tıraş jeli, genellikle evlerde banyo camlarının buğulanmaması için kullanılmaktadır. Araç camındaki buğulanma için öncelikle mutlaka cam temizleyici sıkılmalıdır. Mikrofiber bez ile detaylı bir şekilde sildikten sonra tıraş köpüğü sıkılmalı veya ürün yumuşak sünger üzerine dökülerek cama uygulanmalıdır. Ortalama 2 dakika sonra kurumaya geçen jelin kuru bezle silinmesi gerekmektedir. Bu işlem de tıpkı spreyde olduğu gibi birkaç günlük etki sağlamaktadır.
· Rezistans: Rezistans yöntemi, genellikle arka camlarda ve bazı araçlarda bulunan bir özellikle birlikte kullanılabilmektedir. Araçların seyir halindeyken arka camlarının buğulanması, geriden gelen aracın kontrol edilebilmesini güçleştirmektedir. Buna benzer durumlarda eğer aracın arka camında rezistans var ise mutlaka aktif edilmelidir.
Bunların dışında araç cam buğulanmasına doğrudan klimalar da sebep olabilmektedir. Klima kullanımına bağlı olarak cam buğulanması, olması gerekenden çok daha fazla görülüyorsa mutlaka uzman desteği alınmalıdır. Uzman desteğine başvurmadan önce yapılması gerekenler arasında klimada bulunan A/C ayarının açık olup olmadığına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra klimanın sıcaklığını düşürerek süreç takibinin iyi yapılması gerekmektedir.